Myndighet til å ta egne valg

Som myndig er du likestilt med dine foreldre og kan ta dine egne valg i forhold til dine penger og din økonomi.

  • Du har full kontroll over din egen bankkonto.
  • Du kan inngå avtaler som er gyldige og bindende.  
  • Du har mulighet til å ta opp lån.  
  • Du kan få kredittkort.
Vi inviterer deg til et rådgivermøte i banken der vi sammen snakker mer om økonomi, sparing, forsikringer og hva som er kjekt å vite nå som du er voksen. 

Klar for "voksen" kort?

Når man har fylt 18 år får man også muligheten til å bytte til Visa Classic - ofte bare kalt bankkort. Dette er på en måte "voksen kortet", og vil fungere i en del situasjoner hvor ungdomskortet ikke fungerer. For å bestille kortet, logger du inn i nettbanken, velger Kort og Valgfri Design. Her kan du også velge hva slags utseende du vil ha på kortet ditt. Har du ikke nettbank enda, kan du ta kontakt med oss i banken.

Kredittkort - for sikkerheten

Når du har fylt 18 år, har du mulighet til å søke om kredittkort. Det er derfor viktig å vite hva et kredittkort er, og hva det ikke er. Et kredittkort gir deg ikke mer penger. Det er et lite, kortsiktig lån, som gir en del tilleggsfordeler. Det hindrer potensielle svindlere i å få tilgang til kontoen din, noe som gjør det lurt å bruke til f.eks netthandel, eller i utlandet. Det er litt som om en venn legger ut for deg, og tar risikoen hvis noe går galt. Betaler du tilbake det du har brukt fort, koster det ikke noe ekstra, men går det lenger tid, vil de ha ekstra betalt for bryet.

Vipps - lettere betaling

Vipps er ikke bare vennebetaling, det er stadig flere butikker og nettbutikker som tilbyr betaling med Vipps. Det er også flere som lar deg betale regninger med Vipps. Enklere blir det ikke. Husk å legge til nye kort, kredittkort og kontonummer i Vipps-appen, slik at du lett kan velge passende betalingskilde når behovet oppstår.

Netthandel - noen tips

Det er lett å sette opp en nettbutikk - også for svindlere. Forbrukerrådet har laget en liste med punkter om hva du bør sjekke/tenke gjennom før du handler fra en nettbutikk.


Bilforsikring for unge

Som ung kunde får du flere fordeler. Se hvilke her.