Har egentlig banken noe med hva jeg bruker mine egne penger på?
Har du fått spørsmål fra banken og tenkt: «Banken min har vel ikke noe med hva jeg bruker pengene mine på og hvor de kommer fra?!» Da er du ikke alene, og vi skal forsøke å forklare hvorfor vi må stille disse spørsmålene.
Eidsberg Sparebank, som bank, er pålagt å stille en rekke spørsmål gjennom vår plikt til å gjennomføre kundetiltak. Denne plikten fremgår av Hvitvaskingsloven. Så hva går egentlig disse kundetiltakene ut på? Vel, disse tiltakene skal i all hovedsak sørge for at Eidsberg Sparebank får tilstrekkelig informasjon om våre kunder, slik at våre tjenester benyttes på lovlig vis. Dette inkluderer å innhente opplysninger om kundens identitet, økonomi og transaksjoner.
Hva betyr det i praksis?
Alle norske banker er pålagt å kjenne kundene sine. Vi kjenner riktignok mange av dere, og mange av dere kjenner også flere av de som jobber i banken. Vi møtes på butikken, vi har barn på samme skole og har venner som kjenner hverandre etc. MEN: Det handler ikke om den personlige relasjonen i dette tilfellet. Banken er pålagt å bekrefte kundenes identitet ved å innhente legitimasjon og dokumentere denne. Dette gjelder ikke bare deg som privatperson, men det gjelder også for våre bedriftskunder.
I tillegg til legitimering må vi stille deg spørsmål om hvor pengene som skal inngå i kundeforholdet kommer fra, og hva de skal brukes til. Loven stiller strenge krav til banken når det gjelder innhenting av kundeforholdets formål og tilsiktede art; rettere sagt informasjon om hvorfor kunden ønsker et kundeforhold hos oss og hvordan kunde forventer å bruke bankens produkter og tjenester.
Ikke nok med det; det er ikke tilstrekkelig at vi innhenter dette ved etablering av kundeforholdet, vi skal holde informasjonen oppdatert løpende. For å få til det må vi (les: systemene våre) overvåke transaksjoner og økonomisk aktivitet i tråd med lovkrav. Dette gjør systemene våre i stand til å fange opp avvik ift det som kunden har sagt om bruk av bankens tjenester og produkter, og vi blir i stand til å innhente ny og oppdatert informasjon fra deg som kunde. Dette gjør vi på flere måter:
- Gjennom direkte henvendelse til deg gjennom e-post.
- Ved at systemet vårt sender en ny kundeerklæring til besvarelse i din nettbank/mobilbank.
Husk: Det er helt naturlig at bruken av produkter og tjenester forandrer seg med årene eller pga. et uventet behov - og en henvendelse fra banken handler rett og slett om at vi er pålagt å følge opp dette. Det betyr ikke at du har gjort noe galt.
Hva kan konsekvensen være for deg som kunde dersom du ikke besvarer bankens henvendelser?
Lovverket er strengt og pålegger bankene som ikke får gjennomført kundetiltak på en tilfredsstillende måte å legge begrensninger på kundeforholdet. Begrensningene kan være sperring av tjenester, sperring av kundeforholdet i sin helhet, stans av transaksjoner, avvisning av transaksjoner eller avvikling av hele kundeforholdet.
Banken ønsker aldri å sette kunde i en situasjon som nevnt ovenfor, men vi er altså pålagt å gjøre det dersom vi ikke får gjennomført kundetiltak på en tilfredsstillende måte.
Vi håper denne informasjonen gjør det i stand til å forstå litt mer rundt hvorfor vi gjør som vi gjør. Ta kontakt med oss hvis du fremdeles har spørsmål.